Veganska chokladtryfflar
Share
Julgodis - med hänsyn till djur och natur
På Milori används, som nämns under butikens beskrivning, inga animaliska produkter, av hänsyn till djuren som skadas i industrin. Jag som äger webshopen är mycket engagerad i frågor som rör djur, natur och människor. Att välja mer vegetariskt är viktigt, inte bara för djuren, utan även för vårt klimat och med tanke på att många svälter på grund av att mat som skulle kunna användas till människor istället går till betesdjur. Att baka utan ägg och mjölk är enkelt! Jag vill därför passa på och göra lite reklam för några fantastiskt gjorda chokladtryfflar som jag gjorde häromdagen och som visas på bilden ovan.
Chokladtryfflarna bakade jag i veckan efter eget recept, med inspiration från Leilas chokladtryfflar med hallon. Se recept nedan.
Jag önskar er alla en riktigt fin jul och nyårshelg!
Karoline
.....................................................................
Veganska chokladtryfflar med hallon
-
1 dl hallonpuré (150 g färska eller frysta och tinade hallon) (obs koka gärna upp frysta hallon, eftersom de ibland kan innehålla farliga ämnen)
-
2 msk sirap eller liknande
-
0,5 st färsk vaniljstång
-
200 g mörk choklad
-
50 g veganskt smör eller ca 1/5 dl havregrädde/kokosgrädde
-
1 msk portvin eller hallonlikör (valfritt)
-
1 dl kakao
Gör såhär:
-
Mixa hallonen med en stavmixer till en puré. Sila bort kärnorna.
-
Finhacka mörk choklad och smält den i ett vattenbad.
-
Sjud försiktigt upp hallonpuré, frön från urskrapad vaniljstång och honung (samt eventuellt likör) i en kastrull.
-
Ta bort vaniljstången och häll den uppvärmda hallonpurén över chokladen och vispa slätt.
-
Tillsätt det mjuka smöret eller grädde och ev. vin/likör och vispa igen, om den spricker; fortsätt att vispa tills chokladtryffeln går ihop.
-
Häll upp tryffelsmeten i en låg form och låt stelna.
-
Forma till kulor och rulla varje chokladtryffel i kakao eller doppa i smält, mörk choklad.